Percus

   
 
 Descripció:
 
Els .Q’s són els tabalers i percussionistes dels Diables que van sorgir arrel de la creació de la Colla per a amenitzar els correfocs. Actualment, tant actuen juntament amb ells com fan batukades per separat.
 
Actualment el grup està format per onze músics i els inicis es remunten a la preparació del primer correfoc de l’entitat, l’any 2005. En aquell moment, el Josep Soldevila es va encarregar de buscar una colla de persones per formar una banda per tocar al correfoc. La resposta fou molt bona tenint en compte que llavors els diables no tenien instruments i, per tant, per tocar, cadascú o bé s’havia de portar el seu, o bé havia d’aprofitar un tambor vell i atrotinat que les Escoles Parroquials guardava des dels temps en que a Puig-reig s’hi feien processons.
 
Fou d’aquesta manera com ja en el correfoc de la festa Major d’aquell any 2005 els tambors van posar el ritme perquè els diables poguessin saltar i ballar. En aquells inicis, la banda estava formada per 6 músics (Josep Soldevila, Martí Bertran, Francesc Bertran, Roger Coll, Marçal Camps i Bernat Ribes), que amb caixes i toms de bateria, i un bombo (dels tambors vells de les Parroquials) van començar a tocar alguns ritmes improvisats i d’altres que encara actualment formen part del repertori musical del grup.
 
La sensació després del primer correfoc fou molt positiva, de manera que al cap de poc i gràcies a l’aportació econòmica de l’Ajuntament de Puig-reig, els Diables van comprar tambors nous. En total van ser 2 caixes, 2 repiniques, 2 zurdos, 1 tamborín, una esquella i una agogó. Amb aquesta adquisició de material, el Dani Reig, el David Cervantes i la Laura Vargas van entrar a formar part de la colla, que actuà de nou en el correfoc de la festa Major de Puig-reig de l’any 2006. Sota l’influència del Jesús Subirats, el grup passà a compondre les seves primeres cançons pròpies.
 
Pels voltants del Carnestoltes de l’any 2007, els ·Q’s van engreixar la seva plantilla amb les incorporacions de l’Oriol Rosell i el Marc Suñé, si bé per una altra banda el Bernat Ribes deixà la formació. Tot plegat causà un excedent de músics i una manca d’instruments, de manera que fou necessari comprar un tercer zurdo, aquest més petit (zurdinho), que completà el conjunt que actuà pel correfoc de la festa Major de l’any 2007.
 
En aquest període, temes com “la Marxa”, “l’Ombligo” i “el Hit” ja començaven a marcar l’estil del grup. L’estiu d’aquell any 2007 dues cançons es consolidaren al repertori: “Tarda de pluja, matí assolellat” i “la del Coll”, un repertori que pogué ser escoltat en la primera actuació rellevant fora de l’àmbit local dels tambors: la Festa Major de Gósol.
 
L’any 2008, malgrat la cancel·lació del correfoc de Puig-reig per la pluja, ha estat el més productiu pels ·Q’s: s’han composat noves cançons “El novembre congelat”, “Reggae” i “i un i dos i tres, i un i dos ...”. També s’han obert nous horitzons pel grup: l’actuació a la Ruta del Traginer (Festa dels Traginers, Balsareny), a la festa Major de Casserres, a la festa Major alternativa de Sallent, al correfoc de la festa Major de Gósol i a l’espectacle “l’Onze de Setembre i Gironella” acompanyant els Diables. Malgrat tot, el grup ha sofert una baixa important, la del Marçal Camps, que ha estat reemplaçat per la Marina Bertran.
 
L'any 2009 el grup completà actuacions ja consolidades com la dels Traginers, la festa Major de Gironella i la de Casserres, la de l'espectacle l'Onze de Setembre i Gironella, la tamborrada de la Corrida de Puig-reig(3a vegada), l'enterrament de la sardina del Carrer Major, el correfoc de Santa Marta o la cercavila dels Reis de Puig-reig. Per altra banda, es perderen actuacions com les de l'alternativa de Sallent i el correfoc de Gósol. No obstant, n'aparegueren de noves, com a la Moguda del Berguedà, en un especacle de carrer a la Festa Major de l'Ametlla de Merola, en l'obertura del Festival Folk de Puig-reig i en la cercavila de la festa de Sant Martí de Puig-reig. Convé fer una menció a part de l'acutació dels ·Q's en l'espectacle "Puig-reig: l'herència de Guillem de Beguedà als Temples", un espectacle produït pels diables del Clot de l'Infern, que forma el preludi del correfoc de la Festa Major, en que els tambors hi tenen un notable paper.
 
D'altres novetats de l'any 2009 foren la incorporació del Roger Espinosa, la compra d'un quart zurdo i una de les cançons que de seguida ha esdevingut estándar del grup: "Tu-tu-kà", que fou estrenada pel correfoc de la Festa Major. També cal destacar que el 2009 suposà un canvi d'etapa, ja que el Francesc Bertran rellevà al Josep Soldevila com a cap de colla.
 
El 2010 serà recordat sempre més com l'any en que els ·Q's, juntament amb els diables, fan la primera actuació a l'estranger. Aquesta fou en el 23è Aplec Internacional de la Sardana a Cracòvia (Polònia), entre els dies 6 i 9 d'agost. La participació del grup en l'Aplec tingué una especial rellevància, ja que, a banda d'acompanyar els diables en la mostra i en l'acte de tancament de l'esdeveniment, els ·Q's tingueren el privilegi d'oferir un concert de 10 minuts de durada a la Rynek Glowny (plaça central de Cracòvia declarada, juntament amb el centre de la ciutat, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO) davant de milers d'espectadors. El concert fou el preludi de l'anunci de la ciutat que acollirà l'edició de l'Aplec 2011.
 
A banda de l'Aplec, en el 2010, el Dani Reig ha anat abandonant progressivament la disciplina del grup, així com també el Roger Espinosa. Les seves baixes han estat substituïdes per la Queralt Pons i l'Aina Santasusana. A nivell musical, al repertori, ja consolidat, s'hi ha afegit un nou tema "Kiku a la bateria", en que el Francesc Bertran fa un espectacular solo amb la caixa i el plat (d'aquí el nom de la cançó). A nivell de calendari d'actuacions, s'ha mantingut pràcticament sense modificacions, únicament convé destacar la recuperació del correfoc de Gósol i la impossibilitat de participar als Traginers de Balsareny per compromisos aliens.
Imatges: 
Videos: 
See video
See video